Strategia industrială a României 2023-2027: un prim pas lăudabil, dar prea mic pentru provocările industriei României

La finalul anului 2023, Guvernul României a publicat mult-așteptata Strategie industrială a României 2023-2027, promisă în programul coaliției de guvernare. Publicarea acestei strategii este un pas important în coagularea unui cadru instituțional capabil să gestioneze provocările multiple și intersectate ale industriei din România și să asigure o tranziție digitală și verde, atât durabilă, cât și justă. Cu toate acestea, în forma sa actuală strategia industrială oferă mai multe semne de întrebare decât răspunsuri spre soluționarea acestor provocări, și are nevoie de o abordare mai riguroasă pentru a funcționa drept piatra de temelie a tranziției industriei românești.

Mesaje-cheie

  • Strategia industrială 2023-2027 nu abordează decarbonizarea industrială într-un mod holistic și ca pe un potențial adaos de competitivitate – această mentalitate politică riscă să creeze un cadru de sprijin ineficient al industriei și un colaps al competitivității pe termen mediu;
  • Lipsește o conștientizare adâncă a magnitudinii și urgenței transformării, reflectată în lipsa adresării adecvate a subiectului finanțării, capacității administrative, cadrului de reglementare, și infrastructurii;
  • Strategia abordează subiectul inovării într-un mod prea generalist și nu definește planuri sectoriale, astfel România riscă să continue cu un cadru de susținere generalist, nefocusat pe industriile cu avantaj competitiv și creând ineficiență în cheltuielile publice.
luciana miu - epg
Luciana Miu, EPG Head of Clean Economy

Luciana Miu is the Head of Clean Economy at Energy Policy Group. She holds a Master’s degree in Sustainable Energy Systems from the University of Edinburgh and a PhD in Energy Efficiency of Residential Buildings from the Imperial College London. Before joining EPG, Luciana worked for the UK Parliament and for the British Government’s Department of Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS), as well as a consultant for Climate-KIC and London City Hall.

Contact: luciana.miu@enpg.ro

Latest Publications

X