“Guvernanţii să rezolve situaţia dezvoltării zăcămintelor din Marea Neagră”

• “Avem probleme structurale legate de calitatea politicilor energetice, de stabilitatea şi atractivitatea mediului investiţional” • “Suntem în situaţia ironică în care planificăm consum crescând de gaze pe fondul unei scăderi a producţiei interne”

Ţara noastră are resurse semnificative de gaze naturale, însă capacitatea de a ne asigura necesarul de consum ţine de dezvoltarea resurselor din Marea Neagră, conform domnului Radu Dudău, director executiv al Energy Policy Group.

Domnia sa a declarat ieri, în cadrul conferinţei cu tema “Modelul economic românesc: România – orizont 2040; Rolul resurselor naturale”: “Încă avem nişte resurse semnificative de gaze naturale. Avem descoperiri importante în Marea Neagră. Desigur, avem şi resurse onshore, dar securitatea energetică a României, capacitatea ţării de a-şi asigura necesarul de consum de gaze naturale depind, cel puţin pe termen mediu, până în 2030, în primul rând de dezvoltarea resurselor din Marea Neagră. Din păcate, la şapte ani de la confirmarea descoperirii resurselor în perimetrul Neptun, noi nu avem o minimă claritate cu privire la ceea ce vom face cu acele resurse. Asta arată că avem unele probleme structurale legate de calitatea politicilor energetice, de stabilitatea şi atractivitatea mediului investiţional, de capacitatea de a planifica strategic în energie. La noi, se pune problema de a valorifica în cât mai mare măsură producţia autohtonă de gaze naturale, dacă aceasta va fi suficientă. În momentul de faţă, noi de fapt suntem în situaţia ironică în care planificăm consum crescând de gaze pe fondul unei scăderi a producţiei interne şi, mai grav, a unei politici energetice care descurajează producţia internă de gaze naturale”, a explicat Radu Dudău.

Latest News

X