EPG: Producţia de electricitate a României ar putea creşte de peste patru ori, dacă s-ar folosi potenţialul eolian offshore

România are un potenţial uriaş de a produce energie din surse eoliene offshore, ceea ce ar putea majora de peste patru ori cantitatea de electricitate generată anual la nivel naţional, arată un studiu al Energy Policy Group (EPG).

Studiul intitulat „Romania’s Offshore Wind Energy Resources: Natural Potential, Regulatory Framework, and DStudiul intitulat „Romania’s Offshore Wind Energy Resources: Natural Potential, Regulatory Framework, and Development Prospects” analizează potenţialul de energie eoliană offshore al României, identificând o capacitate naturală potenţială de 94 GW, din care 22 GW folosind turbine fixe. Producţia anuală de energie rezultată ar putea ajunge la 239 TWh, din care 54,4 TWh produşi de turbine fixe.

Spre comparaţie, producţia totală anuală de energie a ţării este între 50 şi 60 de TWh.

„Energia eoliană offshore poate fi un pilon pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică a continentului european în 2050. Europa are resurse eoliene offshore semnificative şi un avantaj tehnologic apreciabil la nivel global. Exploatarea acestui potenţial este obiectivul viitoarei Strategii pentru energie regenerabilă offshore a Comisiei Europene, ce urmează a fi publicată în cursul lunii noiembrie. Se aşteaptă ca Strategia UE să susţină o dezvoltare rapidă a resurselor eoliene offshore, de la o capacitate instalată de 20 GW în momentul de faţă, până la un maximum estimat de 450 GW în 2050”, spun autorii studiului, conform Agerpres.

Latest News

X