Transformarea industriei românești

Industria energointensivă din România este un contribuitor important la economia națională. Deși capacitățile de producție industrială s-au micșorat semnificativ în ultimele 3 decenii, acestea păstrează o contribuție de 16.5% la valoarea adăugată brută națională, și asigură aproximativ o cincime din forța de muncă activă din România. Având în vedere această importanță economică strategică, producătorii de oțel, ciment, chimicale și produse petroliere trebuie să se adapteze rapid la noua realitate a industriei europene, marcată de constrângeri în privința emisiilor de gaze cu efect de seră.

Aceste sectoare sunt dificil de decarbonizat, deoarece procesele convenționale pe care se bazează consumă un volum semnificativ de combustibili fosili și generează emisii de proces. Cu toate acestea, decarbonizarea lor aduce oportunități semnificative atât pentru menținerea competitivității, cât și pentru protecția forței de muncă și creșterea gradului de dezvoltare și inovare.

Patru categorii de măsuri sunt necesare pentru decarbonizarea industriei grele din România: (1) electrificarea, susținută de energie regenerabilă, (2) utilizarea hidrogenului regenerabil și combustibililor cu emisii reduse, (3) captarea și utilizarea sau stocarea dioxidului de carbon și (4) creșterea eficienței consumului industrial de energie și resurse.


luciana miu - epg
Luciana Miu, EPG Head of Clean Economy

Luciana Miu is the Head of Clean Economy at Energy Policy Group. She holds a Master’s degree in Sustainable Energy Systems from the University of Edinburgh and a PhD in Energy Efficiency of Residential Buildings from the Imperial College London. Before joining EPG, Luciana worked for the UK Parliament and for the British Government’s Department of Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS), as well as a consultant for Climate-KIC and London City Hall.

Contact: luciana.miu@enpg.ro

Latest Publications

X