Pe 16 martie, Comisia Europeană a propus „Regulamentul privind industria net-zero” (Net-Zero Industry Act), menit să reducă dependența Uniunii de importurile de tehnologii necesare pentru a atinge țintele de net-zero până în 2050. Concret, propunerea are în vizor consolidarea industriei prelucrătoare europene pentru a crește producția domestică de tehnologii necesare decarbonizării, prezentând ambiția de a produce în Uniunea Europeană 40% din necesarul tehnologic al tranziției până în 2030.
Formulat parțial ca un răspuns la Regulamentul privind reducerea inflației (Inflation Reduction Act), promulgat în Statele Unite, și pentru a reduce dependența de țări terțe precum China, Regulamentul privind industria net-zero vine alături de alte propuneri menite să crească autonomia UE într-un viitor cu emisii reduse de carbon, precum Regulamentul privind materiile prime critice.
Acest regulament și negocierile care vor urma merită urmărite din perspectiva României, deoarece prezintă oportunități semnificative pentru dezvoltarea industriei autohtone. Regulamentul consolidează o serie de oportunități pentru industria prelucrătoare europeană, numind opt tehnologii-cheie principale a căror producție domestică va crește, inclusiv pentru producția de energie regenerabilă și hidrogen verde, stocarea energiei, și captarea și stocarea carbonului. Capacitatea industriei prelucrătoare din România, precum și condițiile geografice și geologice, poate fi un atu considerabil pentru competitivitatea economică națională în acest context.