România se află în fața unui examen de maturitate. În apele tulburi ale Mării Negre se află o resursă bogată de gaze naturale care ne vor asigura independența energetică pentru mulți ani de acum încolo, dar și dezvoltarea economică de care avem nevoie. Din păcate, curentul de opinie pornit de la un grup restrâns cu interese obscure că mai bine nu extragem aceste resurse s-a extins. Asta deși avem toate argumentele economice, sociale și geopolitice să o facem, iar exploatarea lor este susținută cu o majoritate largă de români în sondajele de opinie. 2020 este anul deciziei politice pentru a da undă verde sau a îngropa definitiv, în adâncimea Mării Negre, aceste resurse cu care am fost binecuvântați.
Despre importanța acestor resurse naturale pentru economie, pentru siguranța energetică a țării și despre implicațiile geopolitice actuale s-a discutat în cadrul dezbaterii „Marea Neagră în Noua Economie”, un eveniment de marcă organizat de România Durabilă și EM360, la care au participat numeroși experți din mediul economic și cel politic.
„Dacă România face pașii corecți pe care până acum a întârziat să-i facă, e o oportunitate fără precedent. Nu mai avem foarte mult timp la dispoziție, și nu neapărat din cauza Green Deal, dar și pentru că interesele vecinilor noștri nu sunt întotdeauna cu ale noastre”
a declarat Adrian Măniuțiu, jurnalist și antreprenor EM360, moderator al evenimentului alături de Daniel Apostol, jurnalist economic, fondator România Durabilă, Director de relații externe FPPG.