UE are ținte ambițioase în privința decarbonării pentru 2030 și 2050, iar tehnologiile de captare, utilizare și/sau stocare a carbonului (CCU/CCS) sunt văzute ca esențiale în procesul de tranziție a sectorului industrial și a celui energetic spre emisii net-zero. România are un potențial ridicat de stocare a carbonului și poate deveni un actor important în regiune în acest sector, însă ne lipsește o strategie națională în domeniu. Despre oportunități și bariere în calea implementării tehnologiei CCS în România am discutat cu Luciana Miu, Head of Clean Economy Programme la Energy Policy Group.
1. Cât de dezvoltată este, în prezent, tehnologia CCS în Europa și care sunt statele cele mai avansate în dezvoltarea acestei tehnologii?
Pentru fiecare etapă a lanțului CCU/CCS (captare, transport, utilizare și/sau stocare) există diferite opțiuni tehnologice, dintre care unele mature, dovedite și comercializate. De exemplu, captarea CO2 prin absorbție pe bază de amine este folosită deja în instalații comerciale de captare, cu o rată de captare de 95%. De asemenea, transportul de CO2 prin conducte a fost deja realizat (în Croația, de exemplu), iar transportul cu vapoare este planificat pentru proiectul de anvergură Northern Lights al Norvegiei.