Acest raport prezintă o evaluare a contextului actual și a potențialului tehnologiilor de captare și stocare a carbonului (CCS) în România, condusă în cadrul proiectului CCS4CEE.
În acest raport, EPG prezintă rezultatele unei analize aprofundate a surselor de emisii și potențialului de stocare a dioxidului de carbon din România, alături de istoricul proiectelor CCS în România și o analiză a cadrului de reglementare.
Principalul mesaj al raportului este că tehnologiile CCS pot contribui la reducerea concentrației de CO2 din atmosferă, prin aplicarea lor la industrii cu emisii de proces dificil de eliminat, și totodată importante din punct de vedere economic pentru România (precum oțelul și cimentul). Cu toate acestea, cadrul de reglementare nu este adecvat pentru avansarea proiectelor CCS în România, iar un cadru de finanțare național accesibil acestor tip de proiecte lipsește. În general, părțile interesate implicate de EPG în proiectul CCS4CEE se arată în favoarea CCS, dar evidențiază și o serie de obstacole în calea proiectelor, printre care lipsa susținerii coerente din partea guvernului și nevoia unui cadru de reglementare fit for purpose. Nu în ultimul rând, dimensiunile de acceptare socială și instituțională trebuie considerate, iar proiectele CCS trebuie conduse în mod transparent, cu deplina informare și educare a publicului larg, mai ales a comunităților din jurul siturilor de stocare.
Acest raport face parte din proiectul “Building momentum for the long-term CCS deployment in the CEE region” (CCS4CEE), finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA and Norway Grants – Fondul pentru Cooperare Regională.