Despre utopia energiei eoliene offshore a României

Actualul articol este generat de faptul că în proiectul de Strategie Energetică generat de MEEMA (aflat încă în discuție), precum și în Programul de Guvernare al PNL (singurul partid care atacă problema), se proiectează dezvoltarea ponețialului eolian off-shore (din Marea Neagră).

Domnul ministru al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ne spunea la începutul mandatului că dorește să sa realizeze studii privind posibilitatea ca România să obtină energie electrică din parcuri eoliene amplasate în largul Mării Negre. În iulie, secretarul de stat, Niculae Havrileț reiterează posibilitatea de exploatare a unor parcuri eoliene offshore. Evident că acest potențial există și a fost deja studiat la nivel universitar. Problema este că nu se discută despre bani: valoarea investițiilor și rentabilitate.

ONG-ul Energy Policy Group, a lansat la începutul lui noiebrie 2020 un studiu despre potențialul eolian offshore al României. În acesta deja se calculează că se pot instala turbine eoliene cu potential de 22.000 MW care să producă 55 TW / an.

Latest News

X