Ca stat membru al Uniunii Europene, România s-a angajat să participe în eforturile colective de atingere a neutralității climatice până în 2050. Acest angajament presupune o reducere drastică a emisiilor de dioxid de carbon la nivel național, care în 2021 se ridicau la 74 de milioane de tone pe an. Deși soluțiile pentru reducerea emisiilor sunt bine-cunoscute și competitive din punct de vedere economic în sectoare precum producția de energie electrică, în altele procesul de decarbonizare prezintă provocări mai complexe. Un astfel de sector este industria, mai precis procesele energointensive ale industriei prelucrătoare, precum producția de oțel, ciment, chimicale și alte materiale.
Aceste sectoare sunt din ce în ce mai mult în vizorul politicilor climatice la nivel european, nu în ultimul rând din cauza dependenței de combustibili fosili, inclusiv ca materie primă, puternic evidențiată în contextul crizei energetice.
Industrial facilities in Romania with emissions over 100,000 tonnes CO2-eq in 2021 under the EU ETS. Source: EPG own work, based on (European Commission, 2023).